Adventi, évzáró előadások

CsodásHagyatékunk képe
0 comment(s)

Az Idősek napközi, illetve gondozási központjában a szép díszítés az égő mécsesek már a karácsonyi hangulatot idézték.

2017. november 29-én a szatymazi Gondozási Központban, volt előadás az adventi időszak lelki, ünnepi készületeiről. Címe: „Ünnepvárás szakrálisan”. Ezúttal végig követtük a Fény útját az évkörön, a természetben előforduló jelenségeket, munkákat, életmódot is hozzá kapcsolva.

Leszögeztük, hogy a boldog ünnep megéléséhez elkerülhetetlen, az elvárások és önző szempontok mellőzése. A lelki felkészülés és a szeretet, a harmónia megélése hozza meg az igazi örömet.

Egy érdeklődő kérdésére (93 éves néni) más, nagyon fontos kérdés is felmerült. Miért ferde a magyar Szt. Korona tetején a kereszt? Az ismert magyarázatok felsorolása után a magyar király-koronázási szokásokról, annak nemes, szakrális jellegéről, és formai követelményeiről is szó esett.

Másik kérdés az volt, hogy mi a különbség az eredeti és a másolt szent vagy jelentős tárgyak, képek között? Nagy figyelemmel hallgatták az előadást is, meg a kérdések magyarázatát is. Általános magas életkoruk ellenére igen aktívan követték a gondolatmenetet. Boldog ünnepet kívánva váltunk el, és várják a jövő évi újabb találkozást.

Projekt kategória: